Av: Malin Bratvold Amsrud
19.11.2024
Finnes det en sammenheng mellom tidlig alkoholdebut og rusproblemer senere i livet?
Det er nok flere med rusproblemer som kan se tilbake på en tidlig rusdebut. Dette gjelder selvsagt ikke alle – men for mange er minnet om de tidlige festene med mye alkohol nært knyttet til alkoholproblemer senere i livet. Dette skal vi se nærmere på i dagens blogg fra Kildevangen behandlingssenter. Vi vil også gjerne høre om dine tanker rundt dette – legg gjerne igjen en kommentar på vår Facebook side!
Forskning har oppdaget at det er sammenheng mellom en tidlig debut med rus og sårbarhet for å utvikle alkoholproblemer senere i livet. Eksempelvis peker en studie gjennomført av Ohannessian et al. (2015) på en sammenheng mellom tidlig debut med alkohol, men ikke bruk av cannabis og tobakk i ung alder– og senere alkoholproblemer (Ohannessian et al., 2015). Forskerne fant altså ikke at de som hadde brukt sigaretter eller cannabis i ung alder hadde økt risiko for senere alkoholproblemer, det var bare drikking i ung alder som hadde sammenheng med senere alkoholproblemer (Ohannessian et al., 2015). På grunnlag av disse resultatene konkluderte forskerne med at det er viktig at man ikke lar unge drikke alkohol for tidlig, siden tidlig alkoholdebut kan være en medvirkende årsak til et problematisk forhold til alkohol (Ohannessian et al., 2015).
ILLUSTRASJON: «Noe som er interessant med denne studien er at den konkluderer med at det kan være viktigere og mer effektivt å gi unge gode mestringsverktøy, fremfor inngrep i omgangskrets og miljø» (Sitat fra teksten. Bildet er hentet fra Freepik.com)
En annen studie, med kvinnelige svardeltakere fra USA, viser at deltakerne som startet å drikke tidlig hadde en 3,6 ganger høyere risiko for å utvikle senere alkoholproblemer (Jenkins et al., 2011). Noe studien også viser til er, tross de høye tallene, så er utviklingen fra den første drinken til alkoholproblemer og alkoholisme senere i livet kompleks (Jenkins et al., 2011). Forskerne viser til andre medvirkende faktorer – som familiehistorie, røyking og misbruk blant jevnaldrende (Jenkins et al., 2011).
Noe som er interessant med denne studien er at den konkluderer med at det kan være viktigere og mer effektivt å gi unge gode mestringsverktøy, fremfor inngrep i omgangskrets og miljø (Jenkins et al., 2011). At det er viktig med gode mestringsverktøy ser man også i rusbehandling for voksne og godt voksne – selv om tiltak rettet mot miljø i mange tilfeller også kan være riktig og viktig.
Disse studiene har til felles at de peker på noe flere har kjent på kroppen – nemlig at tidlige erfaringer med alkohol kan øke sjansen for alkoholproblemer senere i livet, samtidig at et alkoholproblem utvikles gjennom et samspill mellom mange ulike faktorer.
Har du noen tanker rundt drikking i ung alder og alkoholproblemer senere i livet?
Post gjerne kommentarer under dette innlegget på vår Facebook side!
Referanser: Jenkins, M. B., Agrawal, A., Lynskey, M. T., Nelson, E. C., Madden, P. A. F., Bucholz, K. K., & Heath, A. C. (2011). Correlates of Alcohol Abuse/Dependence in Early-Onset Alcohol-Using Women. The American Journal on Addictions, 20(5), 429–434. https://doi.org/10.1111/j.1521-0391.2011.00151.x
Ohannessian, C. M., Finan, L. J., Schulz, J., & Hesselbrock, V. (2015). A Long-Term Longitudinal Examination of the Effect of Early Onset of Alcohol and Drug use on Later Alcohol Abuse. Substance Abuse, 36(4), 440–444. https://doi.org/10.1080/08897077.2014.989353