fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

5.5.2024

Sosiale medier, digital «detox» og alkoholisme

Kan sosiale medier ha en påvirkning på alkoholisme og alkoholproblemer? Dette spørsmålet drøfter Kildevangen Behandlingssenter i denne ukens blogg! I feststemte perioder av året, der julehøytiden er et godt eksempel, er gjerne trykket fra sosiale medier stort – mange legger ut bilder av festlige lag, med alkohol både på bordet og «innabords». Bildene er gjerne tatt fra flatterende vinkler, og i fine positurer, med champagneglass eller vinglass delikat plassert i hånden. Det økte trykket av bilder av festlige lag der alkohol spiller en sentral rolle, kan bety et økt press på de menneskene som ønsker å holde seg unna, eller redusere alkoholforbruket. Et slikt press kan selvfølgelig oppleves også utenom de store, festlige høytidene, og kan komme og gå gjennom hele året, for eksempel gjennom posting fra brylluper, firmafester, sommerfester, sankthansaften, også videre … Bildene kan være postet av venner, familie og kollegaer, eller de kan komme fra andre, ukjente postere. Sosiale medier der bilder utgjør en av de viktigste komponentene i kommunikasjonen, er gjerne et sted hvor man kan få eksponering for alkohol mer «rett i fleisen» enn i andre, mer tekstbaserte medier.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: det er viktig å ikke scrolle seg helt vekk! Sosiale medier kan virke både positivt og negativt på mennesker med en alkoholavhengighet. (Bildet er hentet fra Freepik.com).

Eksponering for bilder og poster der alkohol romantiseres og glamoriseres, kan utgjøre en stor følelsesmessig belastning på mennesker som er i en sårbar situasjon grunnet alkoholavhengighet. Det kan være umulig å unngå all eksponering for bilder, tekst og ikke minst situasjoner der alkohol er involvert. Alkohol er tross alt en normalisert, lovlig og utbredt del av det sosiale livet i det norske samfunnet. For noen som sliter med alkoholisme kan bilder av vinglass og akevitt, øl og sprit utgjøre en fristelse, og skape mentale og emosjonelle spenninger. Er man i en sårbar fase av sitt edruskap, og føler at det er vanskelig å forholde seg til slik påvirkning utenfra, kan det være lurt med en pause fra de sosiale mediene der man opplever at påvirkningen har en negativ effekt på en selv, anbefaler Kildevangen Behandlingssenter. Videre kan det være viktig å snakke om det man opplever, for eksempel med en behandler, eller sponsor i AA (Anonyme Alkoholikere) -programmet. Snakker man om det man opplever med en person man er trygg på, og som kjenner til alkohol-problematikk, kan sjansen være større for at man finner gode strategier, på kort og lang sikt, for å håndtere inntrykk utenfra som kan true ens edruskap.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

EN BEVISST HOLDNING TIL SOSIALE MEDIER: Føles det noen ganger som om noen strekker ut en hånd og tilbyr deg alkohol, utfra PC-eller mobilskjermen? (Bildet er hentet fra Freepik.com).

Sosiale medier kan for mange være en kilde til kommunikasjon med andre i samme situasjon, eller med familie og venner. Dette kan virke positivt med tanke på å holde seg edru, og opprettholde følelsesmessig velvære. Det finnes ulike innstillinger på sosiale medier, og noe avhengig av mediet, kan man til en viss grad selv styre hvem man vi følge og hva man vil se, men å skjerme seg selv fra alt er gjerne ikke realistisk. En balansegang og helhetsvurdering kan være viktig, for å ivareta flere viktige behov samtidig. Kanskje man i perioder har best av en digital frakobling – en digital «detox», mens man i andre perioder kan ha god nytte av å bruke sosiale medier som en kilde til inspirasjon og samhold. Uansett hva som passer best i din situasjon, kan det være viktig å tenke over hvordan sosiale medier påvirker nettopp deg, og i hvilke kontekster og perioder disse mediene er nyttig for deg og ditt edruskap, og i hvilke perioder bruken motarbeider deg og dine mål. Snakk gjerne med noen du stoler på, og legg en liten slagplan for deg selv og ditt edruskap!

Call Now Button