61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Medikamentell behandling av alkoholavhengighet

Av: Malin Bratvold Amsrud

10.2.2025

Antabus: hvordan og hvorfor

Noen ganger kan alkoholproblemer kreve medikamentell behandling i tillegg til ikke-medikamentell behandling. I dagens blogginnlegg fra Kildevangen behandlingssenter ser vi nærmere på behandling med et legemiddel mange har hørt om, nemlig Antabus.

Medikamentell behandling ved alkoholavhengighet

Alkoholavhengighet er det som på folkemunne har blitt kalt for alkoholisme – kroppen har blitt avhengig av alkohol, og om man forsøker å slutte vil man oppleve abstinenser. Det finnes flere tegn man kan se etter om man mistenker alkoholavhengighet hos seg selv eller andre. Alkoholavhengighet alvorlig og er den alkoholrelaterte tilstanden man vet mest om, med tanke på medikamentell behandling. Bruk av medisiner i behandling av alkoholproblemer kan både være nyttig og helt nødvendig. Ett eksempel på en tilstand som må behandles med medisiner er delirium tremens – livstruende abstinens. Her er medikamentell behandling under oppfølging av lege helt sentralt. Det finnes flere ulike legemidler som kan hjelpe ved alkoholavhengighet. I dagens blogg ser vi nærmere på Antabus – kanskje det mest kjente legemiddelet brukt i behandling av alkoholavhengighet.

Antabus

Antabus er et legemiddel som nok mange har hørt om. Virkestoffet i antabus heter disulfiram. Disulfiram er et legemiddel som kan være en god hjelp for å klare å holde seg unna alkohol, under nøye oppfølging av lege. Effekten av disulfiram sammen med alkohol kan nemlig gi stort ubehag – kvalme, brekninger, rødme og blodtrykksfall er vanlig. Og om man har falt for fristelsen for å drikke, vil man også kunne føle seg trøtt og deprimert i etterkant – dette er vanlig etter en disulfiram-alkohol-reaksjon. Tanken bak behandling med Antabus er at det sterke ubehaget som vil følge av å drikke alkohol skal skremme den alkoholavhengige til å la være å drikke*.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: Antabus i kombinasjon med alkohol kan gi alvorlige bivirkninger (Illustrasjon: Freepik.com).

Det finnes flere forestillinger om at det finnes måter å unngå legemiddelets bivirkninger på, slik at man kan drikke likevel. Disse påstandene finnes det ikke evidens for, og de er dermed myter i ordets rette forstand.
Medikamentell behandling kan være nyttig og, i noen tilfeller helt nødvendig i behandling av alkoholavhengighet. Medikamentell behandling må alltid følges alltid opp av lege, og kombineres oftest med ikke-medikamentell behandling. Har du bekymringer rundt eget eller andres alkoholforbruk – ta gjerne kontakt med Kildevangen behandlingssenter.

(*Lege skal også informere om at legemiddelet heller ikke skal inntas sammen med alkohol.)

Call Now Button