61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Hvordan snakke om drikkeproblemer?

Av: Malin Bratvold Amsrud

20.2.2025

Kanskje har du noen i familien eller i din omgangskrets med et problematisk drikkemønster, og du ønsker å ta opp temaet. Det er helt naturlig å ville ta opp temaet med den det gjelder, samtidig er det viktig å trå varsomt. Selv om det er helt naturlig å føle på vonde følelser som sinne og skuffelse, er det viktig å gå frem med empati. Det er sjelden noen ønsker å ha disse problemene, og det er viktig å anerkjenne at den som drikker for mye også går gjennom noe veldig vanskelig. Dette er temaet for dagens blogginnlegg fra Kildevangen behandlingssenter for alkoholisme og rusmisbruk.

Tid og sted

Når man skal ta opp et så følsomt tema som alkoholproblemer, er det viktig at man velger riktig tid og sted. Det beste er å unngå å ta opp problemet tidlig på morgenen eller når den man skal snakke med fortsatt er i bakrus. Videre er det viktig at man sørger for at man får snakke uforstyrret. Det kan føles ekstra skamfullt og konfronterende å skulle snakke om et veldig personlig problem med flere personer til stede, og dette kan føre til at det ikke blir noen samtale.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: Det er viktig å tenke gjennom valg av tid og sted for det som kan være en vanskelig samtale. Kanskje kan en rolig gåtur i solnedgangen være en god setting? (Illustrasjon: Freepik.com).

Vær forberedt på følelsesutbrudd

Vær forberedt på at samtalen ikke blir en kaffeprat. Det er ikke usannsynlig at den som sliter med alkoholproblemer reagerer med sinne og til og med avvisning. Da er det viktig å være forberedt på at man unngår å bli sint tilbake, og at man prøver å holde seg saklig. Føler samtalepartneren seg angrepet, er det lett å sette opp et enda sterkere forsvar, eller å rett og slett la være å kommunisere.

Ikke press for mye på

Selv om det er viktig å ikke gi opp, er det heller ikke gunstig å presse for mye på. Om motparten ikke ønsker å snakke om temaet, vil det ikke hjelpe at du stadig repeterer det samme eller at dere havner i en krangel. En krangel vil kunne føre til at ingen føler seg respektert eller hørt, og det kan være vanskeligere å ta opp igjen temaet senere. Det man kan gjøre om man merker at det kommer til å bli krangel ut av å ta opp problemet, er å bare minne om at du håper at personen kan tenke over det du har sagt og at du er bekymret.’

Gi støtte

Det er ingen god idé å stadig kritisere og kommentere, men å gi positiv feedback kan være nyttig. Oppmuntre til å snakke om følelser, og vis at du setter pris på at de deler. Om mulig, er det også veldig positivt om man klarer å legge merke til når ting går bra, og kommunisere dette. Prøv også å oppmuntre til alkoholfrie aktiviteter, og ikke legg press på å delta på aktiviteter der personen føler seg ubekvem.

Ta vare på deg selv også

Sist, men ikke minst er det også viktig at du som pårørende og støtteperson har den støtten du trenger. Man trenger ikke vie hele tiden sin til å passe på og tenke på den som har drikkeproblemer. Det er avgjørende å også passe på at man selv har det godt. Har man ikke det, har man heller ikke overskudd til å gi. Og husk – ingen kan være perfekt, og det trenger heller ikke en god støtteperson å være!

Har du noen tanker om hva som er lurt og ikke lurt når det gjelder å snakke om alkoholproblemer?

Call Now Button