Av: Malin Bratvold Amsrud
5.5.2024
Høytfungerende alkoholikere
Det er ikke nødvendigvis er klar sammenheng mellom hvor ofte du drikker, hvor bra/ dårlig livet generelt fungerer, eller hvor mange drinker man tar av gangen. Hovedproblemet er avhengigheten til alkohol. I denne ukens blogg ser vi nærmer på noen tegn som kan indikere og avsløre en høytfungerende alkoholiker!
Det stereotypiske bildet av en alkoholiker er noen som raver rundt i gatene, kommer uflidd på butikken og ikke dukker opp i familieselskaper. Det man ser for seg når man tenker på en alkoholiker er gjerne noen som oppfyller disse karakteristikkene. Virkeligheten er en annen – en alkoholiker kan slite voldsomt med alkoholavhengighet, men fortsatt fungere på et høyt nivå i dagliglivet.
«Mange mennesker som skjuler sin avhengighet, er eksperter på historiefortelling»
Illustrasjon: Mange fungerer godt både på jobb og i andre sammenhenger, på samme tid som de sliter med alkoholavhengighet. (Bildet er hentet fra Freepik.com).
Hva er noen av symptomene hos noen med høytfungerende alkoholisme?
Det kan være vanskelig å vite om man selv er en høytfungerende alkoholiker, eller om noen man kjenner er det. Mennesker som kan opprettholde en vellykket fasade og et velfungerende liv er gjerne eksperter på å skjule sin avhengighet, både for seg selv og andre. Det finnes likevel noen symptomer som kan indikere at noen lider av avhengighet, på tross av dette:
- Mange mennesker som skjuler sin avhengighet, er eksperter på historiefortelling. De kan gjerne fortelle innviklede historier for å forklare at de ikke dukket opp på vennemiddagen eller bursdagen til kollegaen. Kanskje var historien en om trafikk-kork, mens de i virkeligheten var hjemme og drakk. For seg selv lager man gjerne unnskyldninger som rettferdiggjør at man ikke dukker opp.
- Halvtomme spritflasker som vannes ut for å skjule hvor mye man har drukket, kan indikere et problem.
- Gjemmesteder for alkohol – mange med alkoholisme gjemmer alkohol på steder der de tenker at ingen vil finne det.
- Noen som ønsker å skjule sitt alkoholproblem kan for eksempel reise lang ei for å unngå å støte på noen de kjenner mens de kjøper alkohol. Andre kan reise til ulike butikker for å kjøpe moderate mengder med alkohol på hvert sted, for å skjule den totale mengden som kjøpes inn.
Om man er bekymret for om man selv har et alkoholproblem, kan det i tillegg være nyttig å spørre seg selv noen spørsmål, blant annet:
- Har jeg høy toleranse?
- Drikker jeg gjerne før jeg skal ut på sosiale arrangementer?
- Ser du ofte etter en sosialt akseptert unnskyldning for å drikke? Feirer du for eksempel med alcohol, litt for ofte?
- Starter du å drikke på morgenen?
- Tenker du ofte på å ruse deg på alkohol, og får abstinenssymptomer?
Svarer du ja på flere av disse spørsmålene, kan det være grunn til å diskutere dette med noen med ekspertise på alkoholproblemer.
Første steg for å få kontroll på alkoholproblemene er å innrømme for seg selv og andre at man har et problem. Deretter blir det viktig med god behandling, og støtte fra behandlere, familie, venner, eller annet nettverk. Støttegrupper for alkoholikere, slik som AA, kan være en uvurderlig støtte. Gjennom behandling for alkoholisme kan man komme til bunns i problematikken – hva som er med på å opprettholde problemene og hva som skal til for at man skal få det bedre. Dette er noe man på Kildevangen kan hjelpe deg med!