Av: Malin Bratvold Amsrud
16.7.2024
Den snikende avhengigheten
Hvordan kan man kjenne igjen tegnene på avhengighet, hos seg selv eller andre? Dette ser vi nærmere på i dagens blogg fra Kildevangen behandlingssenter.
Avhengighet utvikler seg gjerne over tid, og kan ha sammenheng med genetisk disposisjon, miljømessige -og psykososiale faktorer: blant annet kan stressende livshendelser utløse eller forverre problemer med rus -og alkoholmisbruk. Andre ganger kan man bli påvirket av dem man omgås med, – det kan være at andre i familien har tydd til alkohol eller piller for å håndtere sine problemer, eller man kan bli påvirket av en partners uheldige omgang med alkohol og/ eller rus, og slik kan man fortsette i flere avsnitt. Ofte er det ikke så enkelt å oppdage en rusavhengighet, eller å vite at man selv er i ferd med å utvikle en rusavhengighet, men det er likevel kjennetegn på avhengighet man kan se etter.
Det som starter med sjelden bruk av for eksempel et rusmiddel eller reseptbelagte smertestillende tabletter kan over tid komme ut av kontroll. Man kan være spesielt sårbar i perioder med høyt stress eller i perioder med sterke smerter. Plutselig trenger man en større dose for å lette smertene eller å oppnå den samme rus-følelsen. Omsider kan man bli avhengig av rusmiddelet eller legemiddelet for å føle seg bra, eller for å komme seg gjennom dagen.
Avhengighet kan starte med uskyldig bruk, men utvikle seg til et reelt problem! (Bildet er AI-generert – Freepik.com).
Kjennetegn på at man er ferd med å bli avhengig av alkohol eller andre stoffer er, blant annet, en sterk lyst til å innta middelet- opptil flere ganger daglig og at man trenger mer av stoffet for å oppnå den samme effekten. Flere kjennetegn er at man kan oppleve abstinenser i perioder uten rus, legemidler eller alkohol. Videre kjennetegn involverer den avhengiges sosiale omgangskrets i større grad: man begynner å lyve om sin rusbruk, kutter ned på sosiale aktiviteter, er mindre med venner eller familie, og neglisjerer oppgaver knyttet til skole og jobb. I tillegg kan avhengighet føre til at man tar større risiko og utsetter seg selv og andre for mulige farefulle situasjoner, eller involverer seg i kriminelle handlinger. Økonomien kan også lide under avhengighet, da man gjerne kjøper alkohol eller rusmidler, selv om man ikke egentlig har råd til det. Dette er bare noen av de typiske kjennetegnene på avhengighet, men ingen uttømmende liste. Noen er også flinkere enn andre til å skjule sin avhengighet – uansett er det viktig å kunne snakke med noen man kan stole på om avhengighetsproblematikk, enten man er bekymret for seg selv eller andre.
Kjenner du noen som sliter med avhengighet, eller kjenner du deg selv igjen i noe av dette? Ta kontakt med Kildevangen behandlingssenter – vi gir deg råd til veien videre.