fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

4.1.2024

Avhengighet

Avhengighet er et interessant tema, og dagens blogg tar et skråblikk på avhengighet – vi skal nemlig snakke om kaffe! Ikke for å bannlyse kaffe (alle ansatte på kildevangen drikker kaffe, og denne innleide bloggskribenten er intet unntak), men for å få en litt bedre forståelse av fenomenet avhengighet. For å gjøre temaet litt mer lettfordøyelig, ser vi altså på avhengighet i lys av en kjent og kjær drikk.

Et sentralstimulerende middel

Koffein, enten man finner det i kaffe, te, cola eller energidrikker, er et sentralstimulerende middel, som kan øke konsentrasjon og følelsen av å være klar i hodet og motivert for dagen. Koffein kan også «booste» humøret, og mange kan kanskje føle seg litt morgengretne før kaffekoppen er inntatt. Kaffe og koffein i moderate mengder er som regel helt ufarlig, men, og det som er del av temaet i dagens blogg, er at avhengighet kan utvikles! Dette er kanskje heller ikke helt nytt for mange, da kaffe er blitt en nødvendighet for mange i det daglige liv. Når kaffe inntas daglig over lang tid, skjer det kjemiske endringer i hjernen, og slik kan avhengighet oppstå. Drikker man alkohol over lang tid, vil toleranse oppstå, akkurat som med alkohol og andre rusmidler. Man trenger rett og slett mer og mer koffein for å oppnå samme effekt!

Illustrasjon: Kaffe er en kjent og kjær drikk. Men hva kan kaffe og koffein fortelle oss om avhengighet? Bildet er hentet fra Freepik.com

Abstinenser

Som med alkohol og andre rusmidler, kan man også oppleve abstinenssymptomer når og hvis man skulle forsøke å slutte med koffein, noe som igjen kan føre til at man gir opp og går tilbake til gamle vaner. Mange har kanskje kjent at etter en dag eller to (eller timer!) på reise, eller på ferien, så er det på tide med en kaffe igjen – da kan det være abstinenssymptomene som slår inn. Noen anerkjenner avhengighet til koffein som en tilstand, mens andre ikke gjør det. Dette kan ha sammenheng med at koffein påvirker dopaminet i hjernen, men at det ikke har like stor effekt på belønningssystemet i hjernen som for eksempel kokain og amfetaminer. Likevel, i 2012 anerkjente Verdens Helseorganisasjon koffeinavhengighet som en klinisk tilstand. Sammenligningen med kaffe er derfor kanskje ikke en helt irrelevant sammenligning.

Symptomer

Koffein kan, som alkohol og andre rusmidler, føre til negative konsekvenser, om daglig anbefalte dose overskrides. Om en person kutter ut koffein for en periode, kan hjernens kjemi gradvis tilvenne seg dette, og justere seg deretter. En person som har et overforbruk av koffein kan blant annet oppleve negative konsekvenser på helsen, bruke uforholdsmessig mye tid på å tenke på og skaffe seg koffein, noe man også ser ved andre avhengigheter.

Hva kan vi ta med oss fra dette?

Så hva kan vi ta med oss fra dette? Avhengighet er en tilstand som kan utløses og utvikles av flere faktorer, blant annet bruk over lengre tid. Lengre tids bruk kan kunne føre til en endring i kroppen og hjernens kjemi, noe som kan skape en fysisk avhengighet. I tillegg kan man utvikle en psykologisk avhengighet til stoffet. Når man er avhengig av et stoff, og prøver å slutte, kan dette vanskeliggjøres av abstinenssymptomer og psykisk avhengighet, tross i at man vet om de eventuelle negative virkningene. Alkoholavhengighet er selvfølgelig en mye tyngre og mer alvorlig lidelse, der abstinenssymptomer i mange tilfeller vil kunne kreve medisinsk oppfølging, samt ha langt større følger for en persons liv og helse.

Det var selvfølgelig, og som sagt, ikke meningen med denne bloggen å demonisere kaffe på noe vis, men vi tenker at denne sammenligningen kan illustrere hva som skjer i forbindelse med avhengighet, på en enkel, og kanskje litt morsom, måte.

Noe å tenke på mens vi tar morgekaffen…😉

Call Now Button