Av: Malin Bratvold Amsrud
I denne bloggen tar vi opp ulike temaer knyttet til alkoholisme og rusavhengighet, og ikke alle temaer er like mørke. I dag tar vi for oss rollen fysisk aktivitet kan spille i tilfriskningsarbeidet!
Mange med rusproblemer opplever høyere nivåer av angst, stress og depresjon enn den generelle befolkningen. Allerede etter denne enkle setningen vil mange med alkoholproblemer og andre avhengigheter nikke gjenkjennende. Kveldsstunder alene på sofaen eller i godstolen med flaska godt plassert innen rekkevidde har kanskje blitt en vane, og dager blir til måneder, og måneder til år.
I tillegg til disse mentale utfordringene mange alkoholikere kan ha, er det også kjent at mange med rusproblematikk, selvfølgelig gjelder det ikke alle- men det ses som en tendens, er generelt mye stillesittende og sedate og får påfølgende plager i muskel og skjelett. Så hvorfor nevne disse plagene i en blogg om alkoholisme og avhengighet? Jo, forskning vil nemlig ha det til at fysisk aktivitet kan være en viktig byggestein i det man kaller for tilfriskningsarbeid. I tillegg til å kunne være en sosial arena der man kan ivareta og bygge nye relasjoner, kan fysisk aktivitet i tillegg være med på å dempe fysiske og psykiske tilleggsplager som ofte følger med alkoholproblemer.
Mange alkoholikere og rusavhengige er også ofte utsatt for en større enn normal mengde negative stressfaktorer, noe som blant annet kan føre til tilleggslidelser slik som høyt blodtrykk, og andre plager. Igjen kan forskning vise til redusert fysisk og mental stressaktivitet etter at den fysiske formen er forbedret gjennom aktivitet, og eventuelt trening der dette er mulig. Bevis på trening som en måte å håndtere rusproblemer på finnes det ikke enda så sterkt bevisgrunnlag for, men dataene hentet fra forskningen viser er lovende når det gjelder å benytte fysisk aktivitet som er kjærkommen «time- out» for de i behandling.
Kildevangen er et sted som ligger landlig og idyllisk til på Totenåsen. Foruten viktig behandling for alkoholisme, gir også de vakre, landlige omgivelsene muligheten for en fysisk og mental «time- out». I området rundt klinikken finnes det et utall turmuligheter for den som skulle ønske å implementere fysisk aktivitet i sitt behandlingsopphold.