Av: Malin Bratvold Amsrud
Danske Heidi Bulut var bare 13 år gammel da hun begynte å drikke. Debuten skjedde i hennes egen konfirmasjon. Ja, men er det ikke flere som har smakt på alkohol i ung alder da, kan man jo spørre seg. Joda, det er det selvfølgelig nok av historier om, og ofte er det ingen katastrofe. Men for Heidi var det annerledes. Det gikk ikke bra for Heidi- noen år senere helte hun i seg flere flasker vin daglig. Heidi var kanskje biologisk disponert for å utvikle alkoholisme -en eventuell biologisk disposisjon kan være én av flere mulige faktorer involvert i alkoholproblemer. Dette synet er noe som er lagt til grunn for Minnesota- modellen, som ble brukt der Heidi i en alder av 35 år skulle komme til å legge seg selv inn for behandling.
Heidi følte seg som en superkvinne når hun drakk. Denne følelsen søkte Heidi seg stadig tilbake til, og før hun visste ordet av det levde hun livet gjennom en konstant alkoholrus. Konsekvensene for livet hennes var store. Blant annet mistet hun kjæresten hun hadde flyttet sammen med til Tyrkia, da han en dag oppdaget omfanget av hennes alkoholproblem. En dag Heidi var ute fant kjæresten en masse tomme flasker gjemt i kriker og kroker i deres felles leilighet, og stilte dem opp til skue for Heidi da hun kom hjem fra. Det hele endte med at kjæresten pakket sakene og dro.
Det som først hadde fått Heidi til å føle seg som en superkvinne, ble etter hvert det samme som gjorde at hun følte seg likegyldig til livet. Heidi sluttet å ta vare på seg selv, og på grunn av den overstadige drikkingen følte hun seg ikke lenger bra nok, selv om hun drakk. På det verste kunne hun drikke to flasker vodka og tre flasker vin alene. Den vonde følelsen førte til at hun drakk enda mer, og til slutt var hun totalt fanget i en nedadgående spiral. Heidi kjente på en skamfølelse så dyp at hun vurderte å ta sitt eget liv. Det å være kvinne og alkoholiker er et tabubelagt tema, og for mange kvinner er det ekstremt skambelagt å skulle innrømme at man har dette problemet. Men, som Heidi sier i intervjuet med Dagbladet: det er fullt mulig å være kvinne, og for eksempel ta seg av barn, og samtidig drikke i smug. I dag jobber hun som behandler på samme sted i Danmark hvor hun la seg inn for behandling. På samme måte som livet snudde seg helt rundt for Heidi etter at hun smakte den første dråpen alkohol i egen konfirmasjon, har livet igjen tatt en helomvending. Denne gangen til det bedre. Kjæresten er tilbake, og Heidi sier i intervjuet med Dagbladet at nå er livet godt å leve.
- Har hverdagen blitt vanskelig grunnet et problem med alkohol eller andre rusmidler? Eller kjenner du kanskje noen du er bekymret for? Nøl ikke for å ta kontakt med oss på Kildevangen for en uforpliktende prat; kanskje kan dette være det første skrittet mot et friskere og bedre liv!