Av: Malin Bratvold Amsrud
15.3.2024
Alkohol og trening
At inntak av alkohol i forbindelse med trening ikke er den beste kombinasjonen, kommer neppe som en stor overraskelse for de fleste. Men visste du at alkohol også kan forstyrre væske og blodsukkerbalansen? I dagens blogg fra Kildevangen Behandlingssenter ser vi nærmere på nettopp dette.
Ikke en del av et smart kosthold
Alkohol regnes ikke som en del av et variert og sunt kosthold, og i den senere tid har det kommet flere indikasjoner på at alkohol heller ikke er sunt i mindre mengder. Så hvordan forholder det seg med inntak av alkohol i forbindelse med trening? Kroppen påvirkes negativt både på kort sikt, mens alkohol er i blodet, og på lengre sikt, dagene derpå. Alkohol forstyrrer blant annet væskebalansen, gjennom å forstyrre et hormon som øker utskillelsen av urin. Når vi trener mister vi mye væske i utgangspunktet, og med inntak av alkoholinntak, for eksempel dagen før man trener, blir væsketapet enda større. Dette har negative konsekvenser for restitusjon og prestasjon.
Illustrasjon: Om man er opptatt av trening og egen helse, er det smart å ikke drikke seg til hodepine, slik denne mannen her har gjort! (Bildet er hentet fra Freepik.com).
Blodsukkerregulering og næringsopptak
I tillegg til dette har alkohol en hemmende effekt på blodsukkerreguleringen, og hemmer også opptaket av næringsstoffer fra maten man spiser. Alkohol gjør også at nedbrytningen av næringsstoffer fra maten hemmes. Alkohol kan ikke lagres i kroppen, og derfor prioriterer kroppen å brenne alkohol før de andre næringsstoffene: fett, proteiner og karbohydrater.
Mekanismene som styrer kroppens blodsukker svekkes av alkohol. Umiddelbart etter inntak av alkohol kan blodsukkeret senkes, og effekten kan vare i opptil 12 timer etter! Spesielt farlig er dette for mennesker med diabetes, men det kan også være farlig for andre. Når man trener, senkes også blodsukkeret naturlig, og kroppen jobber hardt med å fylle opp igjen lagrene. Om man da inntar alkohol etter trening, uten godt med mat og drikke, vil blodsukkeret kunne holdes skadelig lavt.
Negativ effekt på søvn og hvile
Som om ikke det var nok, kan alkohol virke negativt inn på søvn og hvile, to andre faktorer som er viktig for restitusjon og prestasjon i forbindelse med trening. Søvn er viktig for hukommelsen, som er viktig når man skal lære seg nye ferdigheter, og søvn er generelt viktig for å kunne prestere. Alkohol forstyrrer nemlig søvnen, og gjør at den søvnen man får, ikke er av like god kvalitet som hvis man ikke hadde inntatt alkohol. I tillegg kan nivået av stresshormoner øke ved inntak av alkohol, noe som igjen kan føre til nedbrytning av muskelvev.
Størst negativ effekt
Det har tidligere vært mye fokus på alkoholens generelle og tilsynelatende helsefremmende effekt, men det har den siste tiden kommet flere og flere indikasjoner på at alkoholens negative effekter er større enn eventuelle positive effekter. Dette kan være til nytte og inspirasjon for alle som ønsker å redusere sitt alkoholinntak, også for de som trenger behandling for alkoholisme!