Hvordan ta vare på deg selv som den alkoholavhengiges partner?
Av: Malin Bratvold Amsrud
16.6.2025
Lever du, eller er du sammen med noen som sliter med alkoholavhengighet? Det er ikke alltid like lett å vite hva man kan gjøre for å beskytte seg selv, eller hva man kan og bør gjøre og ikke for å hjelpe. Dette ser vi nærmere på i dagens blogg fra Kildevangen behandlingssenter.
Behov for å hjelpe
Som partner til noen med alkoholavhengighet føler man ofte et behov for å hjelpe, men både behandlere og de som selv har kommet seg ut av avhengighet presiserer at det ikke er mulig å hjelpe noen som ikke ønsker hjelp. I praksis vil dette si at den avhengige selv må ønske å bli frisk, ønsket må komme innenfra; først når ønsket om bedring kommer innenfra kan endring skje. Likevel er det fint og riktig at man kan dele sine bekymringer med den alkoholavhengige. Det er viktig å sette ord på at man er bekymret, og hvordan relasjoner påvirkes av problemene. Det er nemlig ofte slik at den alkoholavhengige selv ikke tenker over hvordan deres relasjoner påvirkes av problemene, og det kan derfor være fint at personen blir gjort oppmerksom på dette. Samtidig er det viktig å ikke bruke merkelapper som «alkoholiker» og lignende, da dette vil kunne være med på å skape avstand og at personen føler behov for å forsvare seg.

Å være partner med noen med alkoholproblemer kan være enormt utfordrende. Samtidig kan man som partner ha stor påvirkningskraft! (Illustrasjon: Freepik.com).
Ta vare på deg selv!
Det er også viktig med egenomsorg. Å være partner med noen med aktive alkoholproblemer kan være både fysisk og mentalt utmattende. Derfor er det viktig at du tar vare på både din fysiske og mentale helse. Samtidig kan det være viktig å ha en god samtalepartner. Det kan være godt å støtte seg på noen som ikke belærer deg, men heller lytter til det du sier med et åpent og ikke-fordømmende sinn. Det kan være skambelagt å snakke om at man har en partner med et alkoholproblem. Ofte fører skam til at man «tier i hjel» det man har på hjertet, men det er viktig å søke hjelp fra noen man stoler på, skulle man ha behov for det. Taushet vil i de fleste tilfeller dessverre ikke være til mye hjelp.
Vis med din adferd at du lever etter andre standarder
Det kan være fristende å tenke at man kan drikke sammen med den alkoholavhengige, det er jo partneren og ikke du som har problemer! Dette anbefales imidlertid ikke. Det beste er om man kan avstå totalt fra alkohol i samvær med den alkoholavhengige partneren. Videre er mental og fysisk misbruk helt uakseptabelt. Ikke la partneren behandle deg dårlig, og gjør dette klart om det skulle skje. Skulle ikke partneren etterkomme disse grensene, må man vurdere om et brudd i parforholdet vil være det beste. Man bør heller ikke støtte opp under ansvarsløs oppførsel – en type oppførsel som kan være ganske vanlig for noen som misbruker alkohol.
Sist, men ikke minst, endring tar tid, og ikke minst gjelder dette misbruk av alkohol og andre stoffer. Én samtale er aldri nok til at misbrukeren endrer seg, men som pårørende kan man likevel spille en stor rolle i en tilfriskningsprosess.
Kilde: NHI.no