Av: Malin Bratvold Amsrud
31.10.2024
Liker du å få festen i gang – men helst alene?
Om alkoholproblemer og sosial angst
Ikke sjelden finner man sammenheng mellom alkoholproblemer og andre utfordringer. Dette er noe som også har blitt drøftet i Kildevangen-bloggen ved flere anledninger.
I dagens blogg ser vi nærmere på sammenhengen mellom solo-drikking, altså i betydningen å drikke alene, og ikke brusen med samme navn – og sosial angst.
Har vorspiel alene
Drikking før festligheter – vorspiel – er vanlig blant mange før man skal på byen eller ut på fest med venner, kollegaer eller andre. For mange, for ikke å si de fleste, er vorspiel en hyggelig sosial sammenkomst. Noen drar på vorspiel utelukkende for det sosiale, mens andre kan være med på vorspiel for å spare penger. Dette er drikking innenfor det man kan kalle normative rammer. De som faller utenfor denne normative konteksten, er de som drikker alene. Én grunn for å ha «vorspiel» alene, kan være å lette på sosial angst.
ILLUSTRASJON: Liker du å lette på angsten før festligheter, med raust inntak av alkohol, alene? (Bildet er hentet fra Freepik.com).
Sårbar
Man vet at mennesker med sosial angst kan ha en større sårbarhet for alkoholproblemer (Buckner & Matthews, 2012), og å lide av begge deler samtidig kan være mer hemmende enn kun å lide av alkoholproblemer (Buckner et al., 2008). Har man sosial angst og alkoholproblemer, er det ikke lenger det sosiale og hyggelige ved et vorspiel som er viktigst. Å drikke for å redusere angsten blir ofte det viktigste. For eksempel kan forventningsangst (Buckner et al., 2020) og angst for hvordan man blir oppfattet av andre mennesker (Buckner & Matthews, 2012) gjøre at man vegrer seg for å delta i sosiale lag. Angsten er ofte ledsaget av mye usikkerhet – «hva skal jeg si – hen er jo veldig opptatt av hvordan man kler seg … og ikke minst karriere! Men jeg har jo ingenting å fortelle …». Eller: «jeg kommer helt sikkert til å dumme meg ut og ingen kommer til å prate med meg». I takt med at de påtrengende tankene og angsten tiltar, minsker selvtilliten, og man får behov for en ekstra dråpe i glasset.
Søk hjelp i tide – det er ingen skam
Den sosiale angsten kan føre til at man velger å drikke i selskap med kun seg selv, noe som kan føre til eller være et tegn på alkoholproblemer. Å oppleve både sosial angst og alkoholproblemer kan virke veldig hemmende for den som opplever det, og føre til redusert livskvalitet og utfoldelse på flere av livets arenaer. Om man opplever at man drikker ofte alene, kan det være grunn til å søke hjelp – et slikt drikkemønster er ofte forbundet med alkoholproblemer.
Kjenner du på forventningsangst og angst knyttet til sosiale situasjoner og forsøker å dempe angsten med alkohol eller andre rusmidler? Dette er en dårlig strategi, som på sikt kan føre til mer angst. Ta kontakt med Kildevangen behandlingssenter om du er bekymret for deg selv eller noen du bryr deg om!
Referanser
Buckner, J. D., Lewis, E. M., Terlecki, M. A., Albery, I. P., & Moss, A. C. (2020). Context-specific drinking and social anxiety: The roles of anticipatory anxiety and post-event processing. Addictive Behaviors, 102, 106184. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2019.106184
Buckner, J. D., & Matthews, R. A. (2012). Social impressions while drinking account for the relationship between alcohol-related problems and social anxiety. Addictive Behaviors, 37(4), 533–536. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2011.11.026
Buckner, J. D., Schmidt, N. B., Lang, A. R., Small, J. W., Schlauch, R. C., & Lewinsohn, P. M. (2008). Specificity of social anxiety disorder as a risk factor for alcohol and cannabis dependence. Journal of Psychiatric Research, 42(3), 230–239. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2007.01.002