fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

2.8.2024

Rus og psykisk helse

Rus er nært forbundet med vår psykiske helse, men det er gjerne først når rus blir et alvorlig problem at man snakker om rus og psykisk helse i sammenheng. I denne helgens blogg vil Kildevangen behandlingssenter se nærmere på hvordan rus kan påvirke vår psykiske helse.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Bilde: Mennesker reagerer ulikt på rus, og bruker det forskjellig – om rusen går utover daglige rutiner og personlige relasjoner, kan det være grunn til bekymring (Illustrasjon er hentet fra Freepik.com).

Ulik bruk og ulik toleranse

Det alle rusmidler har til felles er at de påvirker både hjerne, tanker og følelser. Mennesker reagerer ulikt på rus, og ulike rusmidler virker forskjellig. Rus kan påvirke humøret – vi kan bli glade, sinte, triste, daffe eller ekstatiske.. Alt ettersom.

Virkelighetsoppfatningen er typisk annerledes når man ruser seg enn når man ikke er ruspåvirket, og man kan blant annet få tanker som er påtrengende. Det er ikke uvanlig å ruse seg for å manipulere følelseslivet, noen bruker rus for å dempe de vonde følelsene, eller for å få mer av de gode følelsene. Mange bruker også alkohol og andre rusmidler for å håndtere psykiske problemer, noe man er kjent med på Kildevangen behandlingssenter. Dette er en dårlig løsning på sikt, da problemene har en tendens til å bli forsterket. Mange rusmidler har i tillegg engstelse og uro som konsekvenser av at rusen er på vei ut av kroppen (se tidligere blogger fra Kildevangen om «fylleangst»).

Når det kommer til rusmidler, har man ulike sårbarheter og toleransenivåer. Ett eksempel på dette er at en mengde hasj som tåles godt av én person, få en annen til å utvikle psykose. Et annet eksempel er alkohol: noen kan drikke flere enheter uten å bli dårlig, mens andre kan bli dårlige av den samme mengden alkohol.

Når rus blir «nødvendig» for å komme seg gjennom dagen

-Når er det grunn til bekymring?
Når man blir vant til rus, kan hverdagen uten rus oppleves som kjedelig, og mange kan søke seg stadige pauser fra hverdagen og inn i en rus-boble av glede og bekymringsløshet. Om man er vant til å ruse seg vekk fra hverdagen, kan man gå glipp av normale opplevelser som innebærer å håndtere vanskeligheter, ukomfortable og flaue situasjoner, uten å være påvirket av noe.

De som har ruset seg mye i ung alder, kan dermed i voksen alder kjenne på at mye normal livserfaring mangler. Her finnes det ingen fasitsvar, men om rusbruken går utover jobb og skole, relasjoner med andre, søvn, matvaner, økonomi og psykisk helse kan det være grunn til bekymring. Det er likevel forskjellig fra person til person hva som er problematisk rusbruk. Ta derfor kontakt med noen som kan hjelpe om du er bekymret for deg selv eller andre.

Call Now Button