Av: Malin Bratvold Amsrud
7.7.2024
Alkohol og assosiasjoner til «det gode» i livet
Fridager, frihet… Slappe av… Feire… Alt dette vekker i vårt samfunn ofte assosiasjoner til alkohol. Fridag – med en pils i hånda i solveggen. Frihet, til å kunne ta et glass vin eller to og ikke tenke på forpliktelser. Slappe av – igjen med en øl i hånda. Feire – med et glass champagne. Alkohol og frihet fra forpliktelser henger ofte sammen i vår kulturelle forestillingsverden. Dette ser vi nærmere på i ukens blogg fra Kildevangen behandlingssenter.
Å drikke alkohol er for mange forbundet med positive opplevelser, på samme måte som positive opplevelser ofte er forbundet med det å drikke alkohol. Å slappe av eller å ha fri, er et slik eksempel. Å slappe av med alkohol kan for mange representere et pusterom, et avbrekk fra hverdagens kjas og mas. Slike avbrekk kan være noe man selv bestemmer hvor og når skal skje- det kan for eksempel vær en onsdagskveld etter en spesielt slitsom dag på jobb. Mange assosierer «forhåndsbestemte» perioder – for eksempel påskeferie, juleferie og sommerferie som avbrekk hvor det er naturlig å drikke alkohol.
Alkohol er i vår kulturelle forestillingsverden blant annet forbundet med positive avbrekk fra hverdagens forpliktelser– et spørsmål som melder seg er: Hva gjør dette med vår oppfatning av edruskap? (illustrasjon hentet fra Freepik.com).
Å drikke alkohol kan også være sterkt knyttet til identitet og livshistorier. Alkohol erofte forbundet med forestillinger om hva det innebærer å være voksen, eksempelvis hører alkoholdebut med til historien om hvordan mange gikk fra å være tenåring til å bli voksen. Man kan kanskje gå så langt som å si at det å drikke alkohol er en slags akseptert og feiret måte å markere denne overgangen på.
I populærkulturen finner man også alkohol som et symbol på romantikk og kjærlighet. Dette ser man blant annet i filmer, hvor rødvin og roser sammen ofte representerer kjærlighet og lidenskap. Side om side med positive forestillinger om alkohol lever myten om at det kun er noen få som kan få alkoholproblemer, noe som bidrar til at sosial drikking fortsetter å være sosialt akseptert.
Å slutte å drikke, eller å være den som ikke drikker, kan være en vanskelig sosial og følelsesladd øvelse for mange. Og dette er uten å snakke om avhengighet. Tar man alkoholavhengighet med i beregningen, kan det å skulle slutte å drikke være mentalt og følelsesmessig vanskelig, men også en fysisk krevende og vanskelig prosess.