fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no
Illustrasjon: mange sliter med insomnia og innsovningsproblemer, men visste du at alkohol kan påvirke søvnen din negativt?
Av: Malin Bratvold Amsrud

Visste du at alkohol faktisk kan påvirke søvnen din negativt? Selv om alkohol kan ha en beroligende effekt i små mengder, og slik hjelpe til med innsovning, kan alkohol faktisk medføre økte søvnproblemer. Mange bruker alkohol som sovemedisin, for å lette innsovningsproblemer eller andre søvnforstyrrelser. Men, alkohol er ingen god medisin mot søvnvansker!

Hvis du drikker alkohol rett før leggetid, øker du risikoen for å våkne opp neste dag uten å ha fått søvn av tilstrekkelig kvalitet for å føle deg uthvilt. Alkoholen påvirker nemlig søvnen din på flere forskjellige måter, blant annet gjennom å forhindre den dype søvnen man trenger for å føle seg uthvilt. Alkohol virker også vanndrivende, og kan føre til hyppige oppvåkninger for å komme seg på toalettet.

Illustrasjon: Denne karen her har nok ikke helt rett når det kommer til hva som kan lette søvnvansker?

For å opprettholde den ønskede effekten av å føle seg avslappet, trengs stadig større mengder alkohol, siden kroppen tilvenner seg. Ved langvarig og høyt alkoholbruk, for eksempel ved alkoholisme kan man oppleve abstinenssymptomer som økt angst og kvalme morgenen dagen derpå. Disse følelsene kan igjen føre til at man fortsetter selvmedisinering med alkohol. Sånt noe blir det fort en ond sirkel av! Det er viktig å ta søvnproblemer knyttet til alkohol på alvor, og for eksempel ta kontakt med fastlege og å ta kontakt med for eksempel et behandlingssenter for alkoholisme for å eventuelt vurdere alkoholavvenning og alkohol-rehabilitering.

Del gjerne dette innlegget med andre du tenker kunne hatt nytte av å lese om søvnforstyrrelser knyttet opp mot alkohol!

Call Now Button