fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

28.1.2024

Nyttårsforsetter og edruskap

Nyttår er tiden hvor mange av oss setter opp en liste over uvaner vi ønsker å endre, endringer i livsstil vi ønsker å gjennomføre, og drømmer vi ønsker å oppnå. Mange har kanskje et ønske om å fortsette sitt edruskap på samme måte som de nå har gjort over tid, men har kjent på at den innimellom skorter på motivasjon. Andre ønsker kanskje å benytte overgangen fra 2023 til 2024 til å slutte å drikke!

Uansett hvor du befinner deg med tanke på ønsker for det nye året, kan det være en god mulighet til å bruke denne muligheten overgangen til et nytt år gir, med mentalt blanke ark. Nyttårsforsetter kan være en glimrende måte å starte (eller opprettholde) gode vaner, og forbedre aspekter ved livet man ser trenger en endring. Likevel, et nyttårsforsett alene kan nok ikke gjøre at du holder deg edru, eller blir edru på dagen. At det kreves realistisk planlegging også, er viktig å huske på.

Illustrasjon: Mange har gode forsetter for det nye året. Nyttårsforsetter kan være en god mulighet for å mentalt starte med blanke ark, men det er viktig å ikke glemme planleggingen! (bildet er hentet fra Freepik.com).

Konkretisering og planlegging

Nyttårsforsetter bør ikke bare være generelle, som for eksempel, «i det nye året skal jeg ikke drikke», eller «i 2024 skal jeg fortsette å holde meg unna alkohol». Dette kan gjerne være hovedmålsettingen, men det er også viktig å sette seg delmål, og å konkret formulere disse. Slike delmål kan for eksempel være å holde seg positiv. Merker du at negativitet ofte fører deg inn i en negativ spiral, kan det være lurt å ha et positivt mantra på lur når tankene begynner å bli mørke, eller å bare være bevisst på at man skal streve etter å opprettholde en positiv holdning til å nå de målene du har satt deg. Et annet delmål kan være å finne, eller gjenoppta, en aktivitet du liker. Dette kan også hjelpe på motivasjon og humøret. Et annet delmål kan være å gi videre den støtten og omsorgen du har fått (dette er særlig relevant om du allerede har oppnådd edruskap og ønsker å opprettholde det): en måte å gi dette videre på kan for eksempel være å bli sponsor for noen i AA-programmet, noe behandlerne på Kildevangen varmt kan anbefale, eller å gjøre en fin ting for noen andre hver dag (dette kan for eksempel være å bli med på dugnad, ta en telefon til noen som trenger det, eller til å med gi en gave til noen som har behov for en oppmuntring). Slik kan også din egen selvtillit og motivasjon økes. Dette er bare noen eksempler på relevante delmål, du har sikkert noen gode tanker selv også, om hva som kan være et godt delmål akkurat for deg!

Kriterier for måloppnåelse

Når du tenker gjennom dine nyttårsforsetter (eller kanskje hadde du de allerede klart til nyttårsaften og er godt i gang), kan det være lurt å tenke på at målene du setter deg bør være:

Spesifikke – de skal være detaljerte nok, slik at det er tydelig akkurat hva du skal gjøre

Målbare – når du ser fremgang mot målene dine, kan du mentalt notere deg endringene som skjer på veien, slik kan du også holde øye med på om du er på rett vei. Har du feilet, eller har du oppnådd suksess med tanke på dine mål?

Oppnåelige – målene du setter deg bør være oppnåelige, tatt i betraktning dine nåværende økonomiske, sosiale og kulturelle ressurser, samt tilgang på tid.

Relevant – Spør deg selv hvorfor du bør prøve å oppnå de målene du har satt deg, og hvilken betydning det vil få for ditt liv.

Tidsbegrenset – Målene du setter deg bør være begrenset av tid. Skal for eksempel delmål 1 oppnås om en uke, eller om to måneder? Når skal det endelige målet nås – om 6 måneder, eller et år? Gjennom tidsbegrensning lager du struktur og rammer for hva du ønsker å oppnå. Det er også viktig å merke seg at noen mål vil ta lenger enn andre å nå.

Til sist er det viktig å minne om at for å ha suksess med sine nyttårsforsetter er det viktig med pågangsmot og styrke, men det er også viktig å være god mot deg selv på veien. Ta en dag av gangen, velg aktiviteter du virkelig har glede av, sett av tid til deg selv. Sist, men ikke minst: for mange med et alkoholproblem vil profesjonell behandling være avgjørende. På Kildevangen behandlingssenter har man lang erfaring med behandling av rusproblematikk, og vi støtter deg gjerne på veien mot dine mål.

Call Now Button