fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

«Jeg gjemte alkohol i skapet på soverommet i veska… ja til og med på badet gjemte jeg flaskene».

«Laney» (navnet er fiktivt), kone og mamma. Og- alkoholiker i tilfriskning. I 20 årene begynte Laney å drikke, både i sosiale sammenkomster og alene.

Dette var den første smaken av alkohol. Da Leine giftet seg flytte og fikk ny jobb på en og samme tid- var hun mye plaget med stress og angst. Særlig separasjonsangst fra familien og barndomshjemmet var vanskelig for henne. Hun slet med økte stressnivåer hele dette første året av ekteskapet, og drikkingen økte betraktelig.

Og så spoler vi fremover noen år- til hun fikk barn- det var nå drikkingen virkelig eskalerte. Hun følte seg ikke lenger komfortabel i seg selv, og og klarte ikke å gjøre noe perfekt- ifølge henne selv. Dette var en forventning hun følte lov på sine skuldre. I kirken på søndager følte hun seg utenfor.. alle de andre mammaene virket så vellykkede, de snakket om tåteflasker og bleieskift. Selv tenkte hun bare på det at hun kanskje luktet alkohol.. og at hun oftest ville raskest mulig hjem.

Laney meldte seg inn i Facebook grupper for å få råd mot sin drikking. Her fant hun informasjon, av både det ene og det andre slaget. det florerte av såkalte «memes» (bilder og tekst satt sammen i en humoristisk kombinasjon, som gjerne spres raskt på internett) og morsomme sitater. Mødre snakket om så godt det var å ta seg et vinglass på kveldene da barna var lagt, og hvor mye de så fram til drikkekvelder med venninner, og så videre. det denne informasjonen førte til for henne, var en slags normalisering av det å drikke som mor- en slags rettferdiggjøring av hennes egen drikking.

Laney  følte seg oppblåst, syk og hadde vondt i korsryggen av leverproblemer. Hun bestemte seg for å slutte å drikke. problemet var bare at alt var på mandag det skulle starte. og så neste mandag. eller hva med neste mandag der igjen? den riktige mandagen kom liksom aldri. på det mentale planet ville hun bare dø. en dag knakk kroppen sammen, den klarte ikke mer. hun så på dette som et både spirituelt og fysisk øyeblikk på en og samme tid. hun var egentlig fast bestemt på at hun ikke ville i behandling, men dagen etter denne handlingen dro hun på sitt første AA- møte.

Da hun prøvde å være den perfekte mammaen, bare da hun var den verste. perfeksjonismen fikk henne til å drikke- og da var hun ikke noen god mor. Hun fant ut at det var bedre å være en edru mor som kjefter litt, en eldre mor som spiser litt for mye sjokolade, og en heter mor som hadde det litt rotete, heller enn å higer etter å være en perfekt mor- og i stedet ende opp med å drikke overstadig.

(Basert på en sann historie om en mor som kom seg ut av sin alkoholavhengighet gjennom AA- møter og behandling).

#mor#alkoholiker#overstadig drikking#behandlingssted for alkoholisme# Kildevangen behandlingssenter#kvinnersomdrikker#tørrlagt

Call Now Button