fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

3.2.2024

Hvorfor «en dag av gangen»?

Hvorfor sier vi at man i behandling skal ta en dag av gangen? Hvorfor ikke to uker av gangen? Hvorfor ikke et år av gangen? Skal vi ikke prøve å oppnå noe her, da trenger vi vel å planlegge? Dette er kanskje noen av spørsmålene du har stilt deg selv når du enten har blitt minnet på å ta en dag av gangen, eller hørt at dette er viktig i behandling.

I forrige ukes blogg skrev vi om viktigheten av planlegging når man ønsker å oppnå sine mål, så hva er det som egentlig stemmer, sier du kanskje. For hvordan kan man egentlig ta en dag av gangen, samtidig som du planlegger? Tanken er ikke at det ene skal utelukke det andre. Skal man lykkes med å bli edru eller beholde sin edruskap, kreves det at man planlegger. For det første må man jo ha et overhengende mål om å bli, eller holde seg edru. I tillegg er det viktig med delmål, som å be om hjelp når man trenger det, ta vare på helsen, være positivt innstilt, og så videre..

Illustrasjon: når dagene er ekstra tunge, kan det være godt å tenke på at dagen i dag er håndterbar – DEN kan du klare å komme deg gjennom. Og slik kan du legge stein på stein mot målet om (å opprettholde) et edruskap – en dag om gangen.

Det er når det butter imot at det er spesielt viktig å ta en dag av gangen. Dette er forutsatt at du allerede har et mål, og en fastlagt ramme for å nå dette målet. Gjennom behandlingen på Kildevangen arbeider vi med å sette opp slike rammer, blant annet gjennom AA-programmet, og du har kanskje egne delmål du selv ønsker å oppnå. Likevel, når dagene er tunge, og det er nesten som om man tenker at det ikke går… det er DA det er spesielt viktig å tenke at det er i dag du kan gjøre det du hadde tenkt på i går, uavhengig av morgendagen. Det er også i dag du kan holde deg edru, slik at morgendagen blir bedre. Disse dagene trenger man ikke nødvendigvis å tenke på de langsiktige målene, men man kan tenke at «i dag skal jeg klare å holde meg edru», eller «i dag skal jeg klare å holde meg positiv». På denne måten kan man, dag for dag, komme seg gjennom spesielt vanskelige perioder. Og når man føler seg bedre igjen, kan man kanskje ta tak i de målene man har satt seg igjen, kanskje revidere de, og se hvor langt på veien man har kommet. Men det er viktig å tenke på, at uten dagene, har vi heller ikke ukene, månedene, og årene! Så gjør dagen i dag til en god dag, eller tenk at «denne dagen skal jeg komme meg gjennom».

Kildevangen behandlingssenter ser man igjen og igjen at dette virker!

Call Now Button