fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

Vi nærmer oss julaften med stormskritt- en vakker høytide fylt med glade sammenkomster, hyggelige sammenkomster, og for mange et økt alkoholinntak. Det som kan være gøy for de voksne, er likevel ikke alltid like gøy for barna- som kan føle på usikkerhet rundt at mamma eller pappa lukter og oppfører seg annerledes, eller ikke er like oppmerksomme på barnets humør og behov. Inkonsekvent adferd kan virke utrygt for barna- som ønsker seg trygge og stabile voksne hele tiden, også i juletiden.

Et estimat fra Folkehelseinstituttet er at 90.000 barn bor i hjem der minimum en voksenperson har et misbruk som kan betegnes som misbruk. Folkehelseinstituttet estimerer også at 180 000 barn ha foreldre der alkoholbruken kan regnes som risikabel, og i jula blir situasjonen til disse barna gjerne forverret.

«Hvite dager» kaller man gjerne dager der man ikke inntar alkohol- derav uttrykket «Hvit jul»- som også er en kampanje mellom Juba, Juvente og IOGT i Norge (Hvit Jul – Iogt). Kampanjen går ut på at man skriver unna på å avstå fra alkohol om man skal være sammen med barn i julehelgen. Noen av hovedmålene med kampanjen er å rette fokus på barns situasjon og behov relatert til voksnes alkoholbruk i julen, bistå til at flere voksne er avholdende i julehøytiden, og å arrangere alkoholfrie aktiviteter for barn og unge.

Som allerede nevnt, er det mange voksne som sliter med risikofylte drikkemønstre. For mange av de som sliter med alkoholproblemer er det ikke et reelt VALG å kunne slutte å drikke- heller ikke i julehøytiden. En alkoholiker har gjerne problemer med å avstå fra alkohol selv om, eller kanskje nettopp på grunn av, at det er jul. Opplever du at alkoholproblemer, overstadig alkoholforbruk eller alkoholisme er noe som påvirker deg selv eller andre? Og er det barn involvert som også kan være berørt? Ta gjerne dette som en oppfordring til å søke hjelp. Det er fullt mulig å ta kontakt også under hele julehøytiden angående eventuelle aktuelle spørsmål du måtte ha.

Med ønsker om en riktig god, og HVIT, jul.

 

Call Now Button