fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

9.2.2024

Et blogginnlegg om utfordringen rundt det å skulle fortelle verden at man velger å avstå fra alkohol

Å fortelle verden at man har valgt å avstå fra alkohol, enten det er for en kort periode eller på lengre sikt, kan møtes med både støtte og overraskelse. «Så tøff du er!» er en kommentar mange har hørt etter å ha delt denne beslutningen med venner, kollegaer eller bekjente, og denne kommentaren er ikke alltid like hyggelig å motta, som den kanskje er ment. For de som har tatt det modige steget for å avslutte sitt alkoholinntak, kan grunnene være mangfoldige. Noen gjør det for helsegevinstene, andre av økonomiske årsaker, og noen for å bevare balansen mellom sosialt liv og arbeid eller utdanning. For andre kan det være et viktig valg for å håndtere en alkoholavhengighet.

Hvit januar for noen, helhvit kalender for andre

Mange har tanker om en «hvit januar,» en måned dedikert til å avstå fra alkohol. Denne trenden, sammen med lignende livsstilsvalg som den såkalte «sober-curious»-bevegelsen, er et uttrykk for økt bevissthet om helsefordelene ved å redusere eller eliminere alkoholinntaket. Å ta en pause fra alkohol kan gi umiddelbare fordeler som forbedret trening og gir langsiktige gevinster ved å gi bedre oversikt over eget alkoholforbruk, ifølge forskning. På Kildevangen Behandlingssenter har behandlerne observert positive helseeffekter, selv hos de som tidligere har konsumert store mengder alkohol over lengre tid.

Illustrasjon: Mange velger å ha en «hvit januar,» noe som kan gi gode helsegevinster på kort og lang sikt. (Bildet er hentet fra Freepik.com).

Selv om man ikke nødvendigvis må ha et alkoholproblem for å avstå fra alkohol, er det de som har utviklet alkoholavhengighet som ofte tar beslutningen om å holde alle kalendermånedene «hvite» for å opprettholde edruskapet. For de som er avhengige av alkohol, kan til og med et halvt glass føre til en farlig avhengighetsspiral som det kan være vanskelig å unnslippe.

Selvsikkerhet i Valget: Støtte og Utfordringer

Tilbake til kommentaren om at man er «tøff» som har sluttet å drikke: Uansett grunn til å velge et alkoholfritt liv, kan slike kommentarer virke både oppmuntrende og utfordrende. De reflekterer samtidig hvor normalisert alkoholinntak er i vårt samfunn – det å velge å slutte kan bli sett på som noe som avviker fra denne normen. Reaksjonen man får av en slik type kommentar, avhenger mye av ens egne følelser omkring valget man har tatt. For de som tar de første skrittene mot edruskap, kan slike kommentarer være ekstra sårende, på den måten at det «bekrefter» at man stikker seg ut fra det som er «normalen».
Det er viktig å huske på at valget om å si nei til alkohol blir stadig mer akseptert og vanlig, og at «normalen» ikke alltid er det sunneste eller beste. For de som har en utviklet avhengighet, er edruskap ikke bare et valg, men ofte en nødvendighet. Å avstå fra alkohol, uansett motivasjon, er en beslutning som ikke trenger å begrunnes eller unnskyldes. Hvit januar eller hvit kalender, behandlerne på Kildevangen oppfordrer til å stå trygt og selvsikkert i et godt valg.

Kilder: Hvit januar? Her er tips råd og forskning om en alkoholfri periode (avogtil.no)

Call Now Button