fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

Tidligere har vi skrevet om fedmeoperasjon og mulige sammenhenger med alkoholproblemer. Selv om temaet ikke er nytt, er det på sin plass med en liten reprise, i og med at fedmeoperasjoner har blitt svært vanlig.
I 2014 skrev VG (vg.no) at en norsk forsker hevdet at fedmeopererte kunne utvikle alvorlige alkoholproblemer, ja, til og med bli harde alkoholikere!

Fedmeoperasjon er et ganske drastisk tiltak for å hjelpe mennesker med fedmeproblemer med å gå ned i vekt, og har kanskje uventede konsekvenser. Hva er så grunnen til denne sammenhengen? Forskeren hadde undersøkt hvordan fedmeoperasjon endret alkoholopptaket, og kom oppsiktsvekkende frem til at fedmeoperasjon kan føre til en mye sterkere påvirkning enn før operasjon!

En del av alkoholen brytes normalt ned i magesekken før den går over i blodbanen. Etter en fedmeoperasjon vil alkoholen gå mer direkte over i blodet. Forskningen omfattet både inngrepet gastric bypass og gastric sleeve, og ble gjennomført med 30 deltakere.

Alkoholproblemer kan utvikles gradvis, og i tillegg er alkoholisme sterkt tabubelagt. Dermed er det stor sjanse for at klinikere ikke får høre om disse problemene fra sine pasienter, som kanskje heller ikke selv ser sammenhengen mellom operasjonen og de nyutviklede eller forsterkede problemene.

Et sitat fra VG sin artikkel lyder som følger:

– Det er også mye diskusjon om alkoholmisbruk blant fedmeopererte i sosiale medier. Folk forteller om gjentatte black outs, og en drikkeatferd som er mer utbredt blant tenåringer, og absolutt ikke passer for voksne folk. Sosial drikking går for noen over i fyll og hardt misbruk, sier Magnus Strømmen.

I etterkant av slike fedmeoperasjoner har altså pasienter delt sine erfaringer med andre på sosiale medier, og symptomer slik som black outs og hardt misbruk er observert i samtalene på nett.
Et mål med studien var økt bevissthet rundt dette, og med å repetere dette temaet ønsker vi også her å bidra til å spre denne bevisstheten, rundt en problemstilling som ikke er noe mindre aktuell i dag enn i 2014.

Call Now Button