fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no
Av: Malin Bratvold Amsrud

Nykterhet

Med hjelp og rett behandling er ingenting umulig!

Å bli nykter er en utfordrende og kompleks prosess for alle som sliter med alkoholavhengighet. For personer med alkoholisme kan veien til nykterhet være vanskelig og full av hindringer. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på noen av utfordringene alkoholikere kan møte på når de prøver å bli nyktre.

Avhengighet – psykisk og fysisk

Fysisk avhengighet er en av de største barrierene i veien mot nykterhet… Med tid blir kroppen vant til alkohol og man opplever gjerne symptomer relatert til abstinens når man legger vekk flaska. Disse symptomene på abstinens kan være ubehagelige og til og med farlige, og kan gjøre det vanskelig å slutte å drikke uten profesjonell hjelp. I tillegg til fysisk avhengighet kan alkoholikere også oppleve psykisk avhengighet, som kan vise seg som sterk drikketrang, selv i situasjoner der alkoholbruk ikke er sett på som normalt eller passende av andre.

Sosialt press

Alkohol er et sosialt akseptert og mye benyttet rusmiddel i mange kulturer, inkludert i Norge, noe som kan gjøre det vanskelig for personer som sliter med alkoholavhengighet å legge vekk flasken med alkohol. Sosialt press kan komme fra ulike kilder, og venner, familiemedlemmer representerer ikke alltid unntak. Medier og reklame spiller også en rolle i å utøve press med tanke på drikkepress, men dog mer indirekte. Dette samlede presset kan virke overveldende for en alkoholavhengig person, og kan gjøre det vanskelig å holde fast ved eget mål om å bli nykter.
Skam og sosialt stigma, som vi har skrevet om i tidligere blogginnlegg kan være et hinder i veien mot å bli nykter, siden man kan føle på skam ved å innrømme sitt problem og søke hjelp.. Å bli nykter er vanligvis en vanskelig og mangefasettert prosess, der utfordringene står i kø…

Fysisk og psykisk avhengighet, sosialt press, sosialt stigma og skam kan gjøre veien vanskelig, men: med et støtteapparat rundt seg, profesjonell behandling og nok av tid, er det fullt mulig å bli nykter og leve et meningsfullt og rikt liv, uten alkohol.

Call Now Button