fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

5.5.2024

Angst og selvmedisinering med alkohol

Å ha angst kan være hemmende på flere måter – det kan bli vanskelig å møte opp på jobb, holde kontakt med familie og venner, samt utfordrende å delta på sosiale arrangementer. Angst er ubehagelig for den det gjelder – som gjerne ønsker å fungere «som andre», men som ikke helt får det til. For noen kan utfordringene med å ha angst oppleves så store at de tyr til alkohol eller andre rusmidler for å dempe de vonde følelsene. Som Kildevangen også tidligere har skrevet om, kan dette være starten på en ond sirkel.

Et urolig nervesystem

Angst er en lidelse som påvirker det sentrale nervesystemet. Angst kan øke hjertefrekvensen, øke blodgjennomstrømming, og sette hjernen i høygir. I tilfeller der en person lider av særs sterke plager, kan legen typisk skrive ut angstdempende medikamenter som benzodiazepiner – da disse roer ned nervesystemet. En bakdel med benzodiazepiner er at det som gjør dem virkningsfulle i behandlingen av angst, er de samme effektene mange opplever å få av alkohol. I mange tilfeller ønsker leger at pasienter prøver ut andre metoder før medisiner anvendes- slik som avspenningsteknikker, stressmestringsstrategier og å konfrontere det man er engstelig for. Det er ikke alltid disse teknikkene hjelper, og utsatte individer kan ty til alkohol eller andre rusmidler for å dempe plagene (avhengighet av benzodiazepiner er et annet tema – som Kildevangen vil ta opp i en separat blogg). Å bruke alkohol for å dempe angst er ikke uvanlig, spesielt ikke om man ikke ønsker å innrømme for noen at man sliter med angst, og vil klare å ordne opp i det selv. Denne mestringsstrategien er kanskje virkningsfull på kort sikt, men veldig skadelig i det lange løp: lindringen alkoholen kan gi er flyktig, og kan i tillegg komme med store personlige kostnader.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: Angst og symptomer på angst kan være svært plagsomme og føre til følelser av utilstrekkelighet og mistrivsel, og for noen kan det føre til misbruk av rusmidler (Bildet er hentet fra Freepik.com).

Sammenheng mellom angst og alkoholmisbruk

Det er ikke uvanlig at man tar seg en drink eller en øl etter jobb for å ta toppen av en stressende dag. Men for de som sliter med angst, kan enhetene med alkohol fort bli mange Denne selvmedisineringen kan være starten på en avhengighet. Samtidig er det ikke uvanlig at en som har blitt avhengig av alkohol opplever angst – da disse tilstandene ofte går hånd i hånd. Grunnene til at de som sliter med avhengighet kan utvikle angst kan være flere og faktorene mange: alkoholens effekt på kroppen, abstinenser og psyke kan være noen av disse.

Det kan være vanskelig for noen som har utviklet alkoholisme å huske hva som kom først, men å reflektere over dette kan være et steg i riktig retning med tanke på bedring.

 

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: Angst og symptomer på angst kan være svært plagsomme og føre til følelser av utilstrekkelighet og mistrivsel, og for noen kan det føre til misbruk av rusmidler. (Bildet er hentet fra Freepik.com).

Det kan være vanskelig for noen som har utviklet alkoholisme å huske hva som kom først, men å reflektere over dette kan være et steg i riktig retning med tanke på bedring. Uansett hva som kom først av høna og egget, er det viktig å søke hjelp – Kildevangen har lang og solid erfaring med alkoholavhengighet og tilstander relatert til alkoholisme, og kan hjelpe deg på veien videre.

Call Now Button