fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

13.11.2023

Alkoholisme og sosialt drikkepress

Alkoholisme er en kompleks og kronisk sykdom som rammer millioner av mennesker over hele verden. Samtidig spiller alkohol en sentral rolle i ulike sosiale settinger, og til og med i hverdagen for mange mennesker over hele verden. Selv om sosial drikking kan være lystbetont for mange, og kan være en måte å sosialisere og slappe av på, er det viktig å være klar over at sosial drikking også kan representere et problem for mange. Sosiale settinger der alkohol blir tilbudt kan blant annet være utfordrende for alkoholikere som forsøker å holde seg edru, det kan være utfordrende for mennesker som sliter med å finne grensene for hva et «sunt» alkoholinntak er.

Illustrasjon: Det kan forekomme mye sosialt press rundt det å drikke alkohol (bildet er hentet fra freepik.com)

Alkoholisme, også kjent som «Alcohol Use Disorder» (AUD), er en kronisk lidelse der den som drikker, drikker overdrevent uten tanke på negative konsekvenser for seg selv eller menneskene rundt seg. Alkoholisme kjennetegnes for øvrig også av at man ikke klarer å slutte, selv om man bestemmer seg for dette. For en alkoholiker er det å slutte å drikke noe som ligger utenfor ens egen kontroll.

Potensiell risiko

Selv om sosial drikking kan være hyggelig for mange, og det å dele et vinglass eller to kan være en hyggelig avslutning på uken, eller til og med dagen, er det viktig å være oppmerksom på den potensielle risikoen sosial drikking også innebærer. Som nevnt, kan sosialt drikkepress være vanskelig for de som er disponert for alkoholmisbruk, eller generelt sliter med å kjenne til grenser for mengde alkoholinntak, eller også for de som sliter med ulike emosjonelle utfordringer- der drikking lett kan ses som en mestringsstrategi. Sjenerte mennesker opplever også kanskje å kunne fungere på en annen måte når fredagspilsen er inntatt, noe som kan føre til et skadelig drikkemønster over tid, der man drikker for å opprettholde en maske av selvtillit og utadvendthet. Hyppighet og konsum kan også øke over tid, og kan virke mer og mer normalt for den det gjelder.

Sosial drikking ikke hyggelig for alle

Sosial drikking kan være hyggelig for mange, men ikke for alle! Det er viktig at de som vet at de kanskje er sårbare for alkoholens virkninger, respekterer egne grenser, og for eksempel er åpen og ærlig om at man ikke ønsker å drikke, slik at man kan bli respektert for sine valg, og slippe å bli utsatt for unødvendig drikkepress. Spesielt for de som har vært i behandling for alkoholisme, og ønsker å holde seg tørrlagt, er det viktig å være klar over egne grenser og triggere, slik at man ikke havner inn igjen i en syklus av alkoholmisbruk!

#Bevissthet #Drikkepress #Avholdenhet #Alkoholisme

Call Now Button