fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

17.2.2024

Alkoholisme og det vanskelige kjærlighetsbruddet

Livet er ofte en reise preget av opp- og nedturer, og noen ganger blir vi konfrontert med tøffe utfordringer som kan gi oss emosjonelle påkjenninger. En slik utfordring kan være når alkoholisme stikker kjepper i hjulene for et kjærlighetsforhold. Mange har opplevd smerten av et brudd med en kjærlighetspartner.

Det kan være ulike grunner til at mennesker går fra hverandre, og det er som oftest vanskelige følelser involvert. Når et kjærlighetsforhold tar slutt på grunn av alkoholisme eller andre rusproblemer, kan det ofte oppleves ekstra tøft. I noen tilfeller kan det også føre til at et allerede eksisterende alkoholproblem kan forverres, og i andre tilfeller at et nytt alkoholproblem oppstår.

Alkoholisme som en mestringsstrategi

Noen mennesker kan nemlig bruke alkohol som en mestringsmekanisme for å håndtere smerte og følelsesmessige sår. Et kjærlighetsbrudd kan utløse sterke følelser av tap, avvisning og sorg, som igjen kan intensivere behovet for selvmedisinering med alkohol. Alkoholen kan forsterke disse negative følelsene, og man havner lett i en nedadgående spiral det kan være vanskelig å komme seg ut fra. Alkoholen vil bare kunne gi en midlertidig lindring av smerten et kjærlighetsbrudd gir. Den midlertidige lindringen som alkoholen gir, maskerer gjerne den underliggende følelsesmessige smerten. Resultatet kan bli at man drikker hyppig, for stadig å opprettholde den falske smertelindringen.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Illustrasjon: Et kjærlighetsbrudd er vanskelig for de fleste. For noen kan et brudd med en kjærlighetspartner forverre, eller være kilde til, problemer med alkohol. Det kan være vanskelig å komme seg etter et brudd, ikke minst hvis man også sliter med et alkoholproblem!

Tap av støtte og stabilitet

Et kjærlighetsbrudd kan føre til tap av en viktig støtteperson, noe som forsterker følelsen av ensomhet. Alkoholisme kan videre gjøre at en person blir isolert, da relasjoner ofte lider når avhengigheten tar over. Mange opplever også å miste støtte fra svigerfamilie og felles venner etter et brudd. Kanskje spesielt om man er den som har «skylden» for bruddet.

Veien til å få det bedre

For de som sliter med alkoholisme og står i et vanskelig brudd med en kjærlighetspartner, er veien til helbredelse kompleks, men ikke umulig. Å søke profesjonell hjelp, hos for eksempel et behandlingssenter for alkoholisme og/eller i støttegrupper, kan være avgjørende for å håndtere både avhengighet og vanskelige følelser. Gjennom å ta fatt på veien mot edruskap og å bearbeide vanskelige følelser kan man finne veien tilbake til seg selv igjen, bygge opp igjen egen selvtillit og selvstendighet og rette blikket fremover!

Call Now Button