fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

5.11.2023

Alkohol – medisin mot angst og negative følelser?

Noen mennesker tyr til alkohol når de opplever angst, eller andre negative følelser, og håp om at alkoholen skal lindre tilstanden.

Imidlertid har ofte bruk av alkohol og rusmidler helt motsatt effekt! Kort sagt, alkohol og angst er ingen god kombinasjon. Les videre for å lære mer om hvordan angst kan forverres av alkohol.

Mange av oss har nok opplevd følgende situasjon: Du er på en sammenkomst der du ikke kjenner alle. Du er nervøs for å snakke med mennesker du ikke kjenner, så du tar en øl eller et glass vin for å roe nervene. Ikke noe galt i det, vel? I første omgang kan jo dette fungere bra, du føler deg kanskje mer avslappet, blodtrykket senker seg, og tankene roer seg litt ned… Men hva skjer om dette blir et gjentagende mønster, der negative følelser alltid forsøkes å medisineres bort med alkohol? Man trenger ikke tenke langt for å skjønne at dette på sikt kan føre til en utvikling av alkoholavhengighet.

For de som lider av alvorlig angst, kan de ta seg selv i stadig bruk av alkohol for å gjøre sosiale interaksjoner eller andre opplevelser mer tålelige. Som et resultat misbruker de stoffet og utvikler en avhengighet. Faktisk har statistikk vist at flere av de som sliter med sosial angst også en avhengighet av alkohol.

Illustrasjon: Mange mennesker som opplever å ha «følelsene utenpå huden» og som sliter med angst og andre vanskelige sinnstilstander, kan ty til alkohol for å beskytte sine følelser i for eksempel sosiale lag. Bildet er hentet fra Freepik.com.

Det ene påvirker det andre

Angst kan være både årsak og resultat av alkoholmisbruk. Mange drikker som sagt fordi de er engstelige eller nervøse, men misbruk av alkohol kan faktisk forårsake angstproblemer, eller gjøre angsten verre. Selv om drikking midlertidig kan lindre angst, kan angsten komme tilbake i full styrke bare noen få timer senere. Du trenger ikke engang å drikke mye for at dette skal skje; bare noen få drinker kan få angstsymptomene til å komme tilbake, og de kan vare godt inn i neste dag… Ofte er symptomene på angst verre etter misbruk av alkohol, og dette kan ha flere årsaker. Noen av årsakene forklaringen kan ligge i den rent fysiske påvirkningen alkohol har på kroppens biokjemi, mens andre årsaker kan være relatert til lavere selvtillit grunnet måten man takler sine problemer på, problemer som tårner seg opp grunnet at man forsøker å «drikke de bort» (noe som ikke hjelper..), eller grunnet ting man angrer på at man har sagt eller gjort i påvirket tilstand. Så hvis du opplever økt angst etter å ha drukket, så innbiller du deg det ikke. Drikkingens lettelse fra angst er bare midlertidig, og det kan faktisk forverre eksisterende problemer.

På Kildevangen Behandlingssenter ser man mange tilfeller der angst har ført til et skadelig drikkemønster, og hvor alkoholmisbruket har ført til økt angst. Det er en ond sirkel, med andre ord! Dette blogginnlegget belyser viktigheten av å forstå forholdet mellom alkoholmisbruk og angst, og hvordan begge kan påvirke hverandre negativt. Det er avgjørende å søke hjelp og støtte når man står overfor slike utfordringer.

Call Now Button