fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

13.8.2023

Alkohol og depresjon – er det en sammenheng?

I dagens blogginnlegg vil vi ta opp et viktig tema som berører mange – nemlig alkoholbruk og depresjon! Ikke minst nå når vi går mot mørkere tider igjen…

I dagens blogg skal vi se på om det virkelig er en sammenheng mellom de to faktorene depresjon og alkohol, og hva er eventuelt «høna», og hva er «egget»?

Klar sammenheng

Noen studier viser en klar sammenheng mellom alkoholmisbruk, alkoholavhengighet og alvorlig depresjon, hvor det er alkoholmisbruket som er årsaken. Selv små mengder alkohol kan ha negativ innvirkning på noen som allerede sliter med depresjon. Det finnes også indikasjoner på en motsatt årsak-virkningssammenheng, hvor depresjon fører til økt alkoholkonsum. Det er også en kjent sak at alkohol kan forsterke den sinnstilstanden man har fra før-man kan kjenne seg gladere, man kan føle seg tristere, eller man kan føle seg sintere. Man kan også bli mer deprimert.

Illustrasjon: Depresjon, eller symptomer på depresjon, kan føre til selvmedisinering med alkohol, men dette er sjelden en god strategi. (Bildet er hentet fra Freepik.com)
Selvmedisinering og økt risiko for alkoholisme

Forskning indikerer videre at selvmedisinering med alkohol, selv for lettere depressive tilstander, kan føre til alkoholavhengighet-drikking og depresjon kan altså føre inn i en negativ spiral, der man forsøker å drikke for å føle seg bedre, men ender opp med å føle seg verre. Til sammen kan alkoholmisbruk og depresjon føre til svært negative konsekvenser for den mentale og emosjonelle helsen.

Del gjerne dette innlegget for å hjelpe å sammen med Kildevangen Behandlingssenter spre bevissthet rundt sammenhengen mellom depresjon og alkohol, og alkoholisme og depresjon. Dette er et viktig tema, som berører mange!
#Depresjon #Alkoholavhengighet #SammenErViSterkere

Kilde: Alkohol og helse | Angst, depresjon og alkohol | Av-og-til (avogtil.no)

Call Now Button