fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

8.10.2024

Alkoholisme og sosial angst

-Finnes det en sammenheng?

Tidligere har Kildevangen behandlingssenter skrevet generelt om angst og alkohol. I denne ukens blogg retter vi søkelyset mot sosial angst, alkohol og alkoholisme.

Hemmende

Sosial angst kan være veldig hemmende for den som lider av det. Det kan bli vanskelig å komme seg til postkassa og butikken, og ikke minst kan det være vanskelig å delta i sosiale lag. Mange har vel hørt, og kanskje brukt, frasen: «Jeg må bare ta en drink først», før de skal i bursdagsselskap, bryllup, jobbfest eller lignende. For flere er dette en del av oppvarmingen til de festlige begivenhetene, mens det for andre også kan være en nødvendig forutsetning. For noen går det så langt at også mindre begivenheter forberedes med inntak av alkohol.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

SOSIAL ANGST: Sosial angst kan være svært hemmende, og kan føre til isolasjon. For noen kan alkoholrus, eller annen rus, virke som en god løsning for å dempe ubehaget ved sosiale interaksjoner, men dette er en dårlig løsning på sikt. 

Store sammenhenger

Det er påvist store sammenhenger mellom sosial angst og alkoholmisbruk: mange som møter de diagnostiske kriteriene for sosial angst har også møtt de diagnostiske kriteriene for alkoholmisbrukslidelse i løpet av livet. Som om dette ikke skulle være nok, er sosial angst også sterkt forbundet med avhengighet av marijuana, og mennesker som lider av sosial angst er spesielt utsatt for å utvikle en samtidig cannabis og alkoholavhengighet.
Hvorfor det er slik, er fortsatt noe uklart. Men det kan se ut som at de som opprettholder en høy grad av sosiale interaksjoner tross i sosial angst, står aller mest i fare for å utvikle alkoholavhengighet. Det kan altså tyde på at rusen blir en måte å håndtere ubehaget sosial angst kan føre til i sosiale settinger. Rus fra alkohol eller andre rusmidler blir altså for noen det som muliggjør en høy grad av deltakelse i sosiale settinger.

Profesjonell hjelp

Som ved andre former for angst, er ikke selvmedisinering med alkohol eller andre rusmidler noen god, varig løsning. Alkoholmisbruk over lengre tid kan føre til fysiske plager, slik som hjerteproblemer og blackouts, i tillegg til mentale, følelsesmessige og relasjonelle utfordringer. Om man sliter med alkoholmisbruk og/ eller sosial angst, er det viktig å søke profesjonell hjelp.
Med dette ønsker Kildevange behandlingssenter en god uke til alle våre lesere!

 

Call Now Button