fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

17.9.2024

Kokain

I dag ser vi nærmere på kokain. I denne bloggen fra Kildevangen behandlingssenter skal vi se nærmere på virkning og avhengighetsproblematikk knyttet til ulovlig kokainbruk. Men, før vi kommer til dette skal vi se litt nærmere på historikken til kokain, som mange kanskje kjenner litt til fra før.

Fra blader og brus til sniffing

Sent 1800-tall var kokain lovlig, og fantes som en ingrediens i den velkjente brusdrikken Coca-Cola. Tidlig 1900-tall fant man ut at kokain kunne føre til dødsfall, forvirring og avhengighet, og dermed opphørte denne bruken.

Kokain finnes i kokaplanten, som man finner i visse søramerikanske landskap. I områdene hvor planten vokser, er det vanlig å tygge på eller trekke te med kokabladene. Sent 1800-tall ble kokain isolert og anvendt som bedøvelsesmiddel under kirurgi. Kokain blir fortsatt i dag anvendt ved enkelte typer kirurgi.

I Norge er kokain et mye brukt rusmiddel, og brukes mest av såkalte rekreasjonsbrukere: brukere som bare bruker stoffet «av og til». Såkalte tunge brukere foretrekker andre rusmidler med sentralstimulerende virkning, der førstevalget gjerne er amfetaminer.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

KOKAINBRUK OG ANNEN RUSBRUK MEDFØRER STOR RISIKO OG KAN BLI TIL EN STOR BELASTNING Illustrasjon: Freepik.com

Bruk og virkning

Kokain kan både spises, injiseres og sniffes, i tillegg til at det finnes en variant av kokain – crack- som kan røykes. Når kokainet sniffes, puster man inn kokainhydroklorid. Kokainet fester seg i nesens slimhinne, og tas derfra opp i blodårene. Kokainets sentralstimulerende effekt øker nivåene av adrenalin, noradrenalin, dopamin og serotonin. Effekten kan oppleves som svært positiv, med økt selvtillit, følelse av lykke og rus, i tillegg til at man føler seg mer våken og mindre sulten. Kokain kan for eksempel misbrukes som slankemiddel, men vil kunne føre til vektøkning på lang sikt.
Kokain var svært populært på 80 og 90-tallet, og det finnes et utall filmer som refererer til den florerende bruken av kokain i denne perioden. Mange assosierer også kokain med kjendiser og rockehelter fra denne tiden.

Risiko

Det er ikke bare såkalte «positive» effekter man kan oppleve ved inntak av kokain: kokainbruk er forbundet med en rekke alvorlige konsekvenser. Det finnes heller ingen trygg måte å få i seg kokain på – enten man sniffer, injiserer eller røyker stoffet kan man få i seg giftige mengder. Dette kan i verste fall føre til plutselig død.
Jo hyppigere man bruker stoffet, jo mer øker også sjansen for at man utvikler avhengighet. I tillegg kan hyppig bruk over en lengre periode føre til funksjonsforstyrrelser og skader i sentralnervesystemet. Kokainbruk føre til kramper, hjerneblødning og hjerteproblemer, overoppheting og en tilstand kalt «agitert delir», i tillegg til mange psykologiske symptomer, som paranoia og forvirring.
Mange kan ha en romantisert oppfatning av kokainbruk grunnet de mange referansene i filmer og i kulturarven fra 80 og 90-tallet. Det er derfor viktig for Kildevangen å understreke at det ikke er noe romantisk over kokainbruk, og det er viktig å be om hjelp om man har problemer med kokainavhengighet eller annen avhengighet. Med ønsker om en god og rusfri helg og uke!

Call Now Button