fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

8.8.2024

Visste du at alkohol kan påvirke hodepine og migreneanfall?

Alkoholen er det mest brukte, og eneste lovlige, rusmiddelet i Norge, noe Kildevangen behandlingssenter også har skrevet om i tidligere blogger. Men, selv om noe er vanlig er det ikke nødvendigvis helsefremmende. I flere år ble rødvin anbefalt for hjertehelse og antioksidant-effekt, men nyere forskning har vist at alkoholens negative effekter overskygger eventuelle helsegevinster. I dag opererer man med at det ikke finnes noen nedre grense for sikkert alkoholinntak.

Plager

Alkoholinntak kan medføre mange plager, og kan for noen utløse hodepine og migrene. I dagens blogg ser vi nærmere på nettopp alkoholinntak og migrene.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Migrene kan for noen utløses av alkohol! (Bildet er hentet fra Freepik.com)

«På Kildevangen behandlingssenter ser man ofte at små og store plager forsvinner når man kutter alkohol og etter en periode hvor kroppen har fått nødvendig hvile.»

I hverdagen kan man oppleve ulike plager som man ikke alltid nødvendigvis kjenner årsaken til. Man kobler kanskje ikke de ukentlige migreneanfallene med helgens alkoholinntak, men sannheten er at, for enkelte, så kan migrene utløses av alkoholinntak!

To typer migreneanfall

For noen kan migrene utløses av kun enkelte typer alkohol, mens andre kan være sensitive for alkohol generelt. Det finnes to typer migrene som kan trigges av alkoholinntak: vanlige migreneanfall trigget av alkoholinntak og forsinket alkohol-indusert hodepine – det man ofte kjenner som hodepine forbundet med «hangover».
Alkohol kan trigge et migreneanfall fra 30 minutter tik 3 timer etter inntak. Det er dette som er den typiske alkohol-induserte migrenen. Den andre typen er den man gjerne får dagen etter alkoholinntak. Det er ikke store forskjeller mellom disse to typene av migreneanfall. For de som er sensitive for alkohol, kan til og med en moderat mengde være den utløsende faktoren for et migreneanfall.

Bedring

Om man lider av migrene, og er sensitiv for alkohol som migrene-trigger, er en god nyhet at dine migreneanfall kan bedres når alkoholen legges på hylla. På Kildevangen behandlingssenter ser man ofte at små og store plager forsvinner når man kutter alkohol og etter en periode hvor kroppen har fått nødvendig hvile. Det samme gjelder for mennesker uten alkoholavhengighet – om man plages med migreneanfall indusert av alkohol, kan man oppleve kjapp bedring når man kutter alkohol. For å identifisere om dine migreneanfall påvirkes av alkohol, kan det være lurt å snakke med en lege eller annen kompetent behandler som kan hjelpe deg å se eventuelle sammenhenger.

Med ønske om en fortsatt god uke, fra alle som jobber på Kildevangen behandlingssenter for alkoholisme.

Call Now Button