fbpx
61 16 28 00 drift@kildevangen.no

Av: Malin Bratvold Amsrud

2.8.2024

Stigma og tilbakefall

I denne ukens blogg tar Kildevangen behandlingssenter en kikk på stigmatisering relatert til alkoholisme, og hvordan dette kan henge sammen med tilbakefall.

Stigma kan man oversette med uønskede merkelapper eller karakteristikker man kan bli tillagt, basert på noe man er eller gjør. Særtrekk ved en person eller gruppe generaliseres og knyttes opp mot personlighet. Én av farene er at de som blir stigmatisert begynner å tro på stigmaet selv, og definere seg selv som en «avviker». Stigma kan videre føre til sosial ekskludering og, ikke minst, diskriminering. Mangel på kunnskap og riktig informasjon, kan ligge bak stigmatisering. Når det gjelder alkoholisme kan stigma, ikke overraskende, føre til tilbakefall for personer som tidligere har misbrukt alkohol eller andre rusmidler.

Alkoholproblemer, alkoholisme, behandling, kildevangen

Stigmatisering kan blant annet føre til sosial ekskludering, og kan sette edruskapet på spill! (Illustrasjon er hentet fra Freepik.com).

Alkoholisme og andre ruslidelser har typisk store økonomiske, sosiale og helsemessige konsekvenser for den det gjelder På toppen av dette er alkoholisme og rusmisbruk sterkt stigmatisert. Mennesker med disse lidelsene blir ofte påført skam for sitt misbruk, og blir typisk beskyldt for å mangle viljestyrke, og for å være moralsk mindreverdige. For alkoholikere og rusmisbrukere, kan stigmatiseringen typisk fortsette også under og til og med etter rehabilitering.

«Når det gjelder alkoholisme kan stigma, ikke overraskende, føre til tilbakefall for personer som tidligere har misbrukt alkohol eller andre rusmidler.»

Stigmatisering kan være vedtatt eller følt stigma, og kan gjelde alt fra å ikke tørre å åpne opp om sin fortid av redsel for at det får sosiale eller profesjonelle konsekvenser, til å bli ekskludert fra sosiale tilstelninger, og mobbing. Følt stigma knyttet til et tidligere drikkeproblem er assosiert med tilbakefall, og kan være med på å forklare hvorfor edruskap ofte er midlertidig.

Stigmatisering er assosiert med makt, der den stigmatiserte trekker det korteste strået – og kan være et ledd i utnytting og dominering. Videre er stigmatisering assosiert med følelser av håpløshet, tilbaketrekning, kronisk stress og depresjon. For å nevne noe…
Stigmatisering av mennesker med alkohol og rusproblemer er et problem som kan bidra til at mennesker ikke søker den hjelpen de trenger, får tilbakefall og dårlig selvfølelse. Dette understreker viktigheten av god oppfølging og behandling av alkoholisme, der behandlerne ser hele mennesket, forbi stigmaet.

Inspirasjon til denne bloggen er hentet fra: Lynsey K. Romo & Mary E. Obiol (2023) How People in Recovery Manage the Stigma of Being an Alcoholic, Health Communication, 38:5, 947-957, DOI: 10.1080/10410236.2021.1983339

Call Now Button